КОМПЛЕКСНА АВТОМАТИЗАЦІЯ БІЗНЕСУ

Інформаційні технології, що рухають бізнес вперед!

09.11.2018

481

Logistic Platform 2018

Як прогнозування попиту впливає на ланцюги постачань?

Чи можна створити ланцюг поставок, що автоматично керується попитом і замовленнями покупців?

Постійне зростання обчислювальної потужності комп’ютерного обладнання, накопичення великих даних та вдосконалення алгоритмів їх обробки дозволяють значною мірою автоматизувати прийняття управлінських рішень.

Представлений на конференції Logistics Platform 2018 програмний комплекс CBT SCM призначений для автоматизації процесів управління запасами у FMCG та фармацевтичних компаніях.

CBT SCM дозволяє автоматично вирішувати завдання: поповнення складів чи полиць супермаркетів, комплектації маршрутів, будувати оптимальні виробничі плани з урахуванням безлічі зовнішніх та внутрішніх обмежень, формувати оптимальні замовлення постачальникам.

Чому автоматизація є важливою і є неминучою?

Найбільша частина управлінських рішень, яких залежить економіка підприємства міста і забезпеченість запасами, приймаються на щомісячному, щотижневому чи оперативному (щоденному) рівнях планування.

В умовах обмеження часу людина не може обробити великі обсяги даних, виділити та ігнорувати нехарактерний попит, виключити помилки та виконати крос-перевірку облікових даних. На відміну від комп’ютера, людина може припускатися помилок або просто не приділяти достатньо уваги якості та оптимальності своїх рішень.

Однією з найважливіших функцій програмного комплексу CBT SCM є прогнозування попиту – це відповідає модуль CBT Demand Forecasting (DF). Програма формує прогнози з високою точністю, помилка прогнозу може бути не більше 7%.

Програма використовує статистичні інструменти для обліку впливу факторів сезонності, погодних умов, маркетингових акцій, цін та акцій конкурентів, представленості на полицях, а також інтелектуальну обробку даних з автоматизованого та ручного вичищення фактів продажу, відновлення втраченого попиту, введення-виведення асортименту, обліку внутрішньогрупової канібал , декомпозиції планів та багато іншого.

Програма та аналітик продажів можуть за допомогою інструменту CBT DF формувати дуже точні прогнози. Однак у великих компаніях додатково застосовується цикл Sales & Operations Planning (SOP). Залучення у розробку та затвердження планів експертів та менеджерів компанії виконується для того, щоб ваша команда продажів повірила та прийняла на себе ці плани, керівництво змогло скоригувати регіональні та глобальні очікування, маркетинг зміг забезпечити ці плани своєю активністю, а логістика, виробництво та закупівлі повинні перевірити реалізованість з урахуванням ключових обмежень компанії, зобов’язань партнерів та бюджетів.

При цьому якою б не була точність прогнозу на оперативному рівні, завжди потрібна гнучкість і адаптивність у вашому ланцюгу поставок. Є замовлення ваших клієнтів, і реальна динаміка поповнення та вибуття товарів. Керована попитом ланцюг поставок вміє реагувати на реальні замовлення, незавершені перевезення та залишки товарів, вміє поєднувати спрогнозований відтік продукції з підтвердженими замовленнями покупців. Мета модуля CBT Distribution Requirements Planning (DRP) – спланувати оптимальні поставки для підтримки цільових рівнів запасів, з урахуванням оптимальної комплектації транспорту та дотримання множини логістичних обмежень.

Якщо ваша компанія займається виробництвом, то одна з найважливіших функцій управління – створення оптимальної виробничої програми з урахуванням всіх реальних обмежень. Швидке реагування на зміни попиту з автоматичною оптимізацією та перевіркою всіх обмежень – це те, що дозволяє робити модуль виробничого планування CBT Advanced Planning & Scheduling (APS).

Модуль CBT MRP для планування закупівель товарів, сировини та матеріалів завершує цикл наскрізного та автоматичного планування в інструменті CBT SCM. Вибір постачальника за формальними критеріями, формування оптимального замовлення постачальнику виконується на основі карти ланцюга поставок та розуміння потреб по всьому ланцюгу пов’язаних планів підприємства.

Програмний комплекс CBT SCM – це набір інструментів, який здатний приймати управлінські рішення планування та прогнозування ресурсів підприємства САМОСТІЙНО. Для початку його успішної роботи потрібна його інтеграція з програмами вашої компанії та ретельне настроювання правил керування запасами.

Де ж тут роль спеціаліста – людини?

Планувальники в даному випадку виконують функції контролю та підтвердження операцій і у будь-який момент можуть взяти управління у свої руки. Це буває потрібно у випадках, коли з’явилися нові фактори, або обмеження, які тимчасово не враховуються в налаштуваннях та алгоритмах системи. Використання користувачами системи світлофорів, KPI та фільтрів за проблемними позиціями дозволяє зробити такий контроль швидким та ефективним. Зручний інтерфейс у вигляді таблиць і графіків з вікнами помічників планування дозволяють працювати швидше і зручніше, ніж в EXCEL або інших інструментах. Володіючи функціями бізнес-аналітики (BI) інструмент CBT SCM

Підписатись на розсилку новин
Дякуємо!
Ваша заявка прийнята .